Termékajánló
TOP termékek
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Termék részletek
Pályázat
Térkép
Interaktív
Művészeti nevelés taneszközök


Biolumineszcens laboratórium

Biolumineszcens laboratórium
 • Biolumineszcens laboratórium
 • Cikkszám
  CX1093487
Adatok

Teljesen felszerelt mini laboratórium egy kompakt dobozban. Mindent tartalmaz, amire a kis fénybaktériumainak szüksége lehet. Az útmutatótól a tápanyagon keresztül egészen a Petri-csészékig. Nyissa ki a dobozt és kezdődhet is a kísérletezés!

 • Mik azok a lumineszcens baktériumok?

  A lumineszcens baktérium általában vessző alakú mikroorganizmusok (latin: Vibrionok), átlagosan 2 mikronos (0,002 mm) mérettel és képesek a biolumineszcenciát előidézni. A lumineszcens baktériumok nem okoznak betegséget és nem indítanak be rothadási folyamatot – ebből adódóan iskolai használatra jóváhagyták és veszélytelennek minősítették. A fajnak az egyik képviselője a Vibrio Fischeri, amelyet Martinus Willem Beijerinck 1889-ben fedezett fel, ami egy Gram-negatív baktérium. Fakultatívan anaerob módon él, és csillókkal rendelkezik, amelyeknek segítségével mozgásra képes. Ezen kívül biolumineszcens, és gyakran szimbiózisként élősködik különböző tintahalfajok világító szerveiben. Az szabad baktériumok nem érik el azt a koncentrációt, mint azok, amelyek ezekben a szervekben élnek, ezért nem is ragyognak. Az általa kibocsátott fény esetenként olyan intenzív, hogy a környezetét meg tudja világítani.

  Hol találhatóak a lumineszcens baktériumok?

  Az óceánok számtalan olyan élőlénynek adnak otthont, amelyek fény bocsátanak ki. A legtöbb ilyen organizmus ismertebb halakkal (például: merlan, hering) élnek szimbiózisában. Ez az életforma döntő előnyöket biztosít mindkét partner számára: a világító organizmusok otthont és élelmiszer-ellátást, a hal pedig "lámpát" kap, amely egyrészt könnyebb megkönnyíti a táplálékszerzést, másrészt pedig elriasztja a ragadozókat.

  Hogyan világítanak a lumineszcens baktériumok?

  A fény jelenléte összefüggésben van az oxigénnel. Egy enzim –az úgy nevezett luciferáz – az oxigént vízzé és fénnyé alakítja. Ez egy kék-zöld fény. A "fényintenzitás" másik korlátozó tényezője a organizmusok száma. Egyetlen baktérium túlon túl kicsi ahhoz, hogy fénye az óceánban önmagában látszódjék – csak, akkor fénylenek, ha elegendő baktérium vannak a közelben. A baktériumok egy nagyon komplex rendszert használnak erre a célra, amelyet "quorum-érzékelésnek" neveznek. Ez leírja baktérium azon képességét, hogy kémiai kommunikáció útján képes a populáció sejtsűrűségét megmérni. Bizonyos gének tehát csak akkor aktiválódnak, ha bizonyos sejtsűrűséget túllépnek vagy éppen az alatt maradnak.

  A lumineszcens baktériumok alkalmazási területei

  • A víz minőségbiztosítása: A víz minőségéről információt szolgáltat a fény intenzitása: minél jobb minőségű a víz, annál fényesebbek a baktériumok. Ha a minőség romlik, vagy méreganyagok kerülnek a vízbe, a fénykibocsátás gyengül vagy teljesen elmarad.
  • Vizsgálati módszer a szennyvíztisztító telepek hatékonyságára: A baktériumok fényességét fel lehet használni a szennyvíztisztító telepek tisztítási és méregtelenítési teljesítményének meghatározására.
  • Légszennyezés detektálása: A lumineszcens baktériumokkal egyre több biológiai tesztet folytatnak a finom por vagy a lézernyomtatók vagy másolók emissziójának kimutatásában.

  Kiszerelés:

  • Elegendő 10 csoportnak (1 csoport 3 diák).