Termékajánló
TOP termékek
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Termék részletek
Pályázat
Térkép
Interaktív
Művészeti nevelés taneszközök


PASCO Teljes fénysebesség berendezés

PASCO Teljes fénysebesség berendezés
 • Cikkszám
  PS1152000
Adatok
PASCO cikkszám:
OS-9261

A Fénysebesség berendezés a Foucault-metódust használja a fénysebesség pontos megmérésére.

 • Klasszikus Foucault-metódus – 5%-os pontosság
 • 1-1,5 méteres állítható pályahossz
 • Asztallapon vagy padlón is lehet használni
 • Hogyan működik?

  Az első megfigyelés megtétele akkor történik, amikor a Forgótükör (Rotating Mirror-RM) nem forog. Egy HeNe-lézerből érkező fény az „S” betűvel jelölt célterület egy pontjára fókuszálódik az L1 lencse révén. Az L2 lencse úgy van pozícionálva, hogy az „S” képe visszatükröződjön a Forgótükörről (RM) és a Rögzített tükörre (Fixed Mirror-FM) érkezzen. A Rögzített tükör ismét visszatükrözi a képet a Forgótükörre, ami pedig a lencséken keresztül veri vissza a fényt, ezáltal újra pozícionálva a pontot az „S” -en. Ugyanakkor a fény közben áthalad egy sugárelosztón is, egy tükrözött képet alkotva S’ pontban, ami a mikroszkóppal megmérhető.

  A második megfigyelés megtétele akkor történik, amikor a Forgótükör forog. Mivel a fénynek véges időre van szüksége ahhoz, hogy megtegye a D távolságot a Forgótükör és a Rögzített tükör között, a Forgótükör kicsit más pozícióban lesz, mikor a fény visszatér a Rögzített tükörről. Ez elmozdulást eredményez S’ pozíciójában, amit a mikroszkóp segítségével meg lehet mérni.

  S’ elmozdulása a két megfigyelés között (DS’) arányosítható a fény D távolság megtételéhez szükséges utazási idejével, illetve a Forgótükör szögsebességével.

   

  A csomag a következő termékeket is tartalmazza:

  PASCO előny:

  A PASCO Fénysebesség kísérlete lehetővé teszi a tanulók számára, hogy kísérleti úton megállapítsák a fény sebességét 5%-os hibahatárral. Ráadásul a kísérletet egy asztalon vagy akár a terem közepére helyezve, a padlón is végre lehet hajtani.

  A kísérlet angol nyelvű leírása ezen a linken ingyenes letölthető, vagy munkatársainktól a fizika@stiefel.hu címen igényelhető.