Élesztő növekedése
Összefoglaló
Hőmérsékletszenzor és abszolútnyomás-mérő szenzor használata ahhoz, hogy nyomásváltozást mérjen egy fermentálódó élesztővel teli palackban két különböző hőmérsékleten.
Elmélet
- A diákok megfigyelik az élesztősejtek erjesztését egy abszolútnyomás-mérő szenzor segítségével.
- A diákok képesek lesznek az alábbiakra:
- A fermentációs folyamat megmagyarázása
- Az élesztősejtek a fermentációban játszott szerepének leírása
Módszer
A tanulók az alábbi feladatok végrehajtásában szereznek tapasztalatot:
- A felszerelés és a munkaterület felállítása ahhoz, hogy mérjék a nyomásváltozást egy palackban, ahogy az élesztősejtek végigmennek a fermentációs folyamaton
- Nyomásváltozás mérése egy élesztősejteket tartalmazó palack belsejében két különböző hőmérsékleten
- Eredmények összehasonlítása a csopottársakkal, hogy összefüggéseket vonjanak le a hőmérséklet és az élesztő fermantációja közt
Használt szenzorok és felszerelés
PASCO Kémiai szenzorcsomag
A tanulók hőmérséklet, pH/ISE/ORP, abszolút nyomás & feszültséget mérhetnek a segítségével. PASPORT interfész szükséges a használatához.
Használt anyagok/Ajánlott Csomagok
- PASCO Vezeték nélküli Élettudományi kezdőcsomag
Készlet, mellyel a 13 kísérletből 11 tanítható a Középiskolai tanári útmutató - Élet laborfoglalkozásai közül.
-
PASCO Középiskolai vezeték nélküli alap szenzorcsomag
Ebben a csomagban minden szenzor megtalálható, amellyel mind a 49 labortevékenység végrehajtható a Középiskolai mérési gyakorlatok laborkézikönyvben lévőek közül.
A kísérlet során az adatgyűjtéshez interfész és szoftver szükséges.