Új jelszó kérése
Kategóriák
Termékajánló
TOP termékek
Hírlevél
Házhozszállítás

Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Termék részletek
Művészeti nevelés taneszközök


A reformáció elterjedése Európában 1517-1624

A reformáció elterjedése Európában 1517-1624
25 990 Ft

A reformáció 500. évfordulója alkalmából és a Reformáció évének tiszteletére készítettük el ezt az iskolai falitérképet, mely kitűnően használható a hittan, a történelem és az irodalom oktatásához is.

 • A térkép a reformáció eseményeinek kiemelten fontos városait, a reformáció eseményeinek fontos helyszíneit tartalmazza. A térkép színezése a vallási megoszlás szerinti, a XVI. századi országhatárokkal és korabeli országnevekkel.
  A térkép különlegessége az a táblázat, amely a reformáció fontos eseményeit évszámokkal, városokkal, piktogramokkal és rövid leírásokkal mutatja be. A lelkipásztorok, iskolák, nyomdák, uralkodók, városok protestáns hitre való áttérésének, reform hitvallások mellett való kiállásának dátumait gyűjtöttük össze.

  A hatféle piktogram segít az evangélikus, református, hugenotta, antitrinitárius (unitárius), anglikán és római katolikus szempontból fontos seményeket rendezett személéltetni.

  Luther Márton, Kálvin János, Károli Gáspár, Melius Juhász Péter és Dávid Ferenc korabeli, a történettudomány által napjainkban hitelesnek tekintett ábrázolásai alapján készült, életszerű arcképe teszi színesebbé a szemléltetést.

  Az oktatótabló szaklektora
  Dr. Pap Ferenc intézetvezető, egyetemi docens volt (Újszövetségi Tanszék Károli Gáspár Református Egyetem, Hittudományi Kar)

 • Átlagos értékelés
  2
  2
  Iskolaellátó
  2017.05.10 11:01
  A Sárospataki Kollégiumot valóban 1531-ban vagy akörül alapíthatták, azonban ekkor még katolikus egyházi iskolaként.
  A frissebb egyháztörténeti kutatások bebizonyították, hogy az iskola 1547-ben vált protestánssá. Előtte vagy nem is létezett, vagy nem állt a reformáció oldalára.
  Sárospataki Református Kollégiumról tehát leghamarabb 1547-től beszélhetünk. Előtte valamiféle iskola létezhetett, a hagyomány szerint 1531-től, de nem protestáns.
  Mivel az tabló a reformációról szól, a lelkipásztorok, iskolák, nyomdák, uralkodók, városok protestáns hitre való áttérésének, reform hitvallások mellett való kiállásának dátumait gyűjtöttük össze.
  Luther is római katolikus, Ágoston-rendi szerzetesként kezdte, ebben a minőségében lett Wittenbergben egyetemi tanár, a reformációt és a reformátori tevékenységét mégis a tételek „kifüggesztésétől” számítjuk.

  A tabló adatainak nagy része a Károli Gáspár Református Egyetem Református Pedagógiai Intézetének tankönyvéből származik:
  Egyháztörténet I. Tankönyv és tanári kézikönyv./ Szerk.: Ladányi Sándor - Papp Kornél - Tóth-Kása István - Tőkéczki László. – Budapest: Református Pedagógiai Intézet, 1999. – 148. p.

  Az oktatótabló szaklektora Dr. Pap Ferenc intézetvezető, egyetemi docens volt (Újszövetségi Tanszék Károli Gáspár Református Egyetem, Hittudományi Kar).
  Mivel a tabló a reformációról szólt, ezért nem az iskolaalapításokat vettük mérvadó dátumnak, hanem az iskola által a protestantizmus elfogadását, az „áttérést”.

  Előnyök: -
  Hátrányok: -
  1
  Marosvölgyi Péter
  2017.05.08 20:44
  Nagyon szép a térkép, a Pataki Kollégium alapítása azonban tévesen 1547-es dátummal szerepel, annak ellenére, hogy a Pápai kollégiummal egy időben 1531-ben jön létre.
  Előnyök: -
  Hátrányok: -
 • Méret
  140 x 100 cm
  Kivitel
  fóliázott, falécezett
  Cikkszám
  53497